ODPROGRAM 2017 – efekty
- Rzymskokatolicka Parafia Św. Bartłomieja w Chęcinach z terenu województwa świętokrzyskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Kielcach realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 800 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa świętokrzyskiego
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
39,080 ton żywności;
3200 paczek żywnościowych;
- W ramach Podprogramu 2017 dla 800 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- Ekonomiczne – 1 spotkanie dla 27 uczestników
- Żywieniowe – 2 spotkanie dla 59 uczestników
- Kulinarne – 1 spotkanie dla 23 uczestników
- Niemarnowanie żywności – 2 spotkanie dla 55 uczestników.