Kielecki Bank Żywności zaprasza na Warsztaty

ODPROGRAM 2017 – efekty

  1. Rzymskokatolicka Parafia Św. Bartłomieja w Chęcinach z terenu województwa świętokrzyskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Kielcach realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 800 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa świętokrzyskiego
  2. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

39,080 ton żywności;

3200 paczek żywnościowych;

  1. W ramach Podprogramu 2017 dla 800 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
  • Ekonomiczne – 1 spotkanie dla 27 uczestników
  • Żywieniowe – 2 spotkanie dla 59 uczestników
  • Kulinarne – 1 spotkanie dla 23 uczestników
  • Niemarnowanie żywności – 2 spotkanie dla 55 uczestników.